GOD JUL

GOD JUl

Det kanske är för tidigt, men för att inte glömma bort denna önskan så skriver jag i god tid.
God?!
Jo; på allt sätt god.
Att man framför allt hinner med, så att förberedelserna inte blir ett enda flås
Och för all del låta det bli lite mindre av allt så att man hinner med det som denna blogg "surrar" om
nämligen MEDMÄNSKLIGHET.

När vi planerar för julfirandet kan vi väl komma överens om att vår medmänsklighet får slå igenom.
Kanske jag inte berättat om dom två utmärglade kvinnorna jag mötte i Eritreas norra Bergsbygd 1983.
Dom undrade vad jag gjorde där.  Och när jag berättade om det hjälparbete jag var engagerad i så prisade dom Allah i alla tonarter.  Tänk att vi kan vara med att orsaka tacksamhet.  Hur vi då addresserar eller uttrycker den får vara upp till var och en.

Idag har jag skrivit och ringt till flera bidragsgivare (till frimärksprojektet för byn Gheleb).  Det samtal som mest tog tag i mig var den 94 - åriga damen som skickat kort och frimärken ett par gånger tidigare.

Det inte bara hördes utan kändes att här är en människa som bryr sig.
Låt oss brys oss om "innan det ärför sent" som en kyrkliga 1:a maj talare uttryckte det.

Ha`det så gott

Er medmänniska
Inge Rönnbäck

återkomst

Jag och Elisabeth har varit till en ort i södra Västerbotten för att träffa asylsökande och sådana som redan fått  uppehållstillsånd,  Det är huvudskälet till att jag dröjt med att blogga.  Dom vi lättast kan kommenicera med är ju tigre`- och tigrinjatalande.  Det är varje gång lika  uppbyggligtatt se reaktionen"Oj; det finns någon som pratar mitt språk; jag kan göra mig förstådd".
Det är ju en stor skillnad mellan att komma från Röda Havets kust eller från Somalia och möta den svenska vinterna.
För flera år sen kom en nyanländ eritreansk familj och hälsade på oss här i Byske.  Vi pratade med små och stora.  Efter ett par minuter ställde sig deras lilla flicka och titta på mig och  frågade på tigrinja "Är du vit?"  Det var ganska festligt.

Vi har nu en hel engegemang i frågor som rör familjeåterföreningar.  Det ena fallet mer gripande än de andra!!

Läser igenom detta mail dlera gånger men det verkar vara svårt för att komma till ett slut på mina skrivfel
Ha`förbarnande med mig.

Den plats vi besökte i helgen (kommunen har c. 2.500 medborgare) har bland dom flesta bidragsgivarna till frimärks- och vykortsinsamlingen.  Samma gäller ett par orter i Jämtland,  Man har verkligen fattat vad medmänsklighet är.  Ocah förstått att frimärken kan bli till oanad nytta, 

För flera år sen hälsade jag på en familj i Asmara.  Dom levde på svältgränsen  och likafullt ville man bjuda mig och mina resekamrater på mat.  Det hade inneburit att dom behövt hungra, så vi tackade nej till inbjudan.  Vi kände till situationen så vi hade med oss en gåva från några medkännande här i trakten.  Frid var över dom!

TACK för att vi ni vill fortaätta att vara medmänsklighetens praktiska förespråkare.

Får jag vädja om en sak låt julfirandet bli rn medmänsklighetens fest.
Inge Rönnbäck


Karlavagnen och "Medmänsklighet och Filateli"

Vad har jag gett mig in på?!

Det kan man undra över.  Har blivit lovad eller var det ombedd att medverka i radioprogrammet Karlavagnen nu på tordagkväll.  Ämnet är "Soldater" och jag skall berätta  om mitt möte med guerilla-  befrielsesoldater i Erritrea och i en rehabiliteringsklinik i Port Sudan.
Programledaren kommer att ställa frågor.  Jag har önskat att inte få frågorna i förväg utan det bli lite av "skjuta från föften" upplägg.

Jag hoppas att jag kan komma in på bloggens tema "Medmänsklighet och Filateli".
Den filatelistiska delen har varit övervädigande den sista tiden.  Maj till i början av oktober var inkomsterna drygt 20.000 och nu har det blivit några tusen till.
Tillåt mig citera en rad ur Nya Testamentet "Glädjens med mig".  Det blir liksom roligare om man kan hjäpas åt också med glädjen.

Det skall bli intressant att få höra hur skolbiblioteket i Gheleb utökats och förbättrats med hjälp av feimärkspengarna.  Det kommer så småningom att framkomma  genom detta medium.

Nu skall jag ta en titt på en jättekasse mde frimärken och börja med förberedelserna för frimärksklubbmötet (mitt länsta ord för idag) i Skellefteå imorron e.m./kväll.

Jag önskar er allt gott


RSS 2.0