Något värmande i kylan

Hej kära Vänner!
Det har snöat och temperaturen har sjunkit igen.
Som väl är har vi ett varmt hus och värmande kläder.
Ett värmande möte: i onsdags hade vi i den lokala Röda Kors kretsen ansvaret för Träffpunkten som är ett gemensamt arrangemang för flera olika organisationer och församlingar.  Vi tänkte att i den då rådande snöstormen kommer det nog inte så många, men tji fick vi.
Eftersom det var "Förintelsens minnesdag"  berättade Helen som varit på ett studiebesök i Auschwits (stavningen?).
Den muntliga framställningen varvades med gamla och nya bilder från detta ställe.  Talesättet "man kunde höra en knappnål falla" besannades!  Livliga samtal följde sen vid fikaborden.
I den avslutande meditationen/apellen betonade jag människans lika och okränkbara värde.
Det gäller att inte bara tycka så utan också att leva utifrån den principn så att inte  människoföraktets fula praxis får bre ut sig igen.
Inkomsterna från fikaserveringen tillföll Haiti insamlingen.  Ett bra komplement till de 10.000 kronor som kretsen tidigare bidragit med.

Bidragen till frmärks- och vykortsinsamlingen har på intet vis mattats.  De hälsningar som följer med varje paket och kuvert är ett stöd och en uppmuntran i denna medmänsklighetens tjänst.  Det värmer.

Sköt om er ni medmänsklighetens tjänare.  Det där lät fint och det är det.
Nu får jag ägna mig åt lite sortering och brevbesvarande.

Inge Rönnbäck
Backgatan 3
930 47 Byske.
Tel. 0912 - 616 88

Medmänsklighet och Filateli

Detta är ju temat för denna blogg. - medmänsklighet och filateli. 
I skrivandes stund ser vi solen lysa på ett gnistrande vitt snötäcke.
Bara det är uppmuntrande och samtalen ute på gatan eller i affären blir genast mer positiva.
Vi har sparat ihop en del ärenden som vi skall uträtta i närmaste stad, Skellefteå.
På hemvägen är vi inbjudna till några goda vänner på lunch.  Det är rätt länge sen dom ringde och erbjöd en gåva till frimärksinsamlingen så nu sär det dags att hämta den.  Intressant att se vad den kan innehålla.

En någon enveten vädjan.  När du läst eller hört om frimärks- och vykortsinsamlingen och om denna blogg så vore jag ytterst tacksam om du/ni vill berätta om dom för din/era lokala tidningar och radiostationer.
Inge är ju inte så mycket att komma med, men hans (d.v.s. mitt) ärende är ju desto viktigare.
Hade jag varit en massmediakändis så hade detta varit betydligt enklare att nå ut med ärendet.  Men om vi hjälps åt så skall det nog ordna sig.

Tips och kommentarer uppskattas.

Inge Rönnbäck
Byske

2 - 20 grader minus

Rätt häftiga omkastningar; eller hur.
Mitt personliga rekord i temperaturskillnader är 70 grader.  Vi bodde i Skelleftehamn.  Vi hade 30 minusgrader och nar jag kom till Khartoum i Sudan var det + 40.  Det var i början på 80 - talet då jag skulle arbeta bland och för hunger- och krigsflyktingar från Eritrea och Etiopien.  Självklarheter oxh "måsten" bleknar påtagligt.
Där var medmänskligheten och solidariteten påtagliga faktorer -  mitt i eländet.

När jag nu går ut på en promenad så gäller det bara att jag klär mig ordentligt.

I tisdags hade jag en lyckad försäljning på Skellefteå Frimärksklubb träff - ett förverkligade av temat är för denna blogg "Medmänsklighet och Filateli".

Får jag vädja till er som läser detta att ni nämner om detta frimärksprojekt och denna blogg till era lokala tidningar och lokala radiostationer.  Eftersom jag är en i det närmaste icke-person i blogg- och mediabruset för övrigt så måste jag söka hjälp från alla välvilliga människor.  Om ni själva eller någon av dom ni kontaktar vill ha mer information så är ni välkomna att kontakta mig.
Inge Rönnbäck
Byske

Gott Nytt År

Som hunnit bli 12 dagar "gammalt".
Temperaturen i dessa trakter speglar i någon mån livet eller som man sjöng i en gammal läsarsång "Väl växlar det för mig på livets stråt än blir det sång än idel klagolåt - - -". 
Nu är det nästan noll grader och snön rasar i store sjok från taket.
Det är lite besvärligt att gå ute med rullatorn så jag använder spark(-stötting) och då kan jag väl kallas medmänniska.
Ha, ha va` lustigt!
På detta års första tolv dagar har jag inte mött någon riktig motmänniska; enbart medmänniskor, men jag kanske är lyckligt lottad.   Jag ber att få repetera vad jag skrev för en kort tid sedan "Vill du ha en vän, så var en".

Om en stund skall jag ut och uträtta en del ärenden och då färdas jag med stöd av min spark. Ärendena är bl.a. kopiering av årsberättelse för EFS i Byske, ett manifest för Sveeriges Filatelist förbund och dess framtid och dagens frimärksauktionslista.

När jag kommer tillbaks från min ärende-promenad så skall jag göra i ordning det material jag skall ha med mig till den lokala filatelistklubbens möte.  Där säljer jag dels till fasta priser och dels genom auktionsförfarande.
Det är roligt att träffas i filatelistgänget i Skellefteå.  Nu när jag fått tillbaka rätten att "framföra fordon" så skall jag boka in ett besök i grannklubben i Piteå, endast fem mil,
Och det jag inte hinner, det måste få vara.
Det är väl en av vår tids förbannelser att man försöker leva två dagar åt gängen.  Här börjar jag förstå varför psalmen "Blott en dag, ett ögonblick i sänder" är så älskad.

Jag önskar er allt gott.  Har du några kommentarer kring denna blogg så är du självklart välkommen att höra av dig.
Min epostadress är [email protected]

Inge Rönnbäck

Värme mitt i kylan

En fördel med snömassorna och den extrema kylan är att man har något att tala om även med helt främmande människor.
Jag har försökt och ingen har blivit störd eller irriterad.  Det blir oftast "det stora medhållandet".  Det där låter nästan som ett citat ?!  Om det inte är det så står jag för uttrycket ifråga.
Vi hade ett ärende till en avdelning på lasarettet idag och bemötandet var som vanligt vänligt och omsorgsfullt.
"Vill du ha en vän, så var en" är nog alldeles sant.

Jag väntar med spänning på brev från min kontaktperson i Eritrea.  Jag har bett att den lokala utvecklingskommittèn berättar om sina närmaste planer.  Jag misstänker att det kommer att handla om stöd till matförsörjningen.

Varje dag kommer det en eller flera försändelser med frimärken och vykort.  Det har nu blivit så många kronor på kontot att jag måste skicka skicka iväg det innestående.

Här kommer en lista på de samlimngsområden som återkommer i förfrågningar.  Listan innebär ingen prioritering.

Eritrea och Etiopien  -  allt filatelistiskt material 
Utländska brev - särskilt från nya stater och från länder som ligger längre bort från Sverige
       "                vykort,  gammalt och nytt,
Brev, vykort, stämplade märken (Sverige) som kan hänvisas till det s.k. hemortssamlandet.

Allt i vykortsväg.
Svenska årssatser.
S.k. brefkorts- och vykortsalbum.
M.m.
Spypåsar (oanvända) från flyglinjer.
Har du något som du funderar så är det bara att du hör av dig per epost: [email protected] eller snigelpost  -  se adressen nedan eller telefon - 0912 - 616 88


Varma hälsningar mitt i kylan

Inge Rönnbäck
Backgatan 3
930 47 Byske.
0912 - 616 88

RSS 2.0